Balanceren met jouw talent: Hoe vaardig ben jij?

Iedereen kent wel het woord. Het schijnt goed voor je te zijn en misschien ben je er zelf wel naar op zoek? Dit woord is balans of balanceren! 

Je kent het vast wel, het zwart-witte yin-yang beeld, met een druppel wit in ’t zwart en zwart in ’t wit. Het beeld tegengestelde krachten uit, die elkaar aanvullen en beïnvloeden. De ultieme balans van het leven. 

En misschien ken je ook deze toepassing van het woord balans: De balansdag. Hiermee wordt bedoeld, dat er na een dag teveel eten, een dag volgt van minder eten. Oftewel, het opheffen van de overvloed door een tekort. 

Een laatste voorbeeld hoe ook jij vast het woord balans gebruikt, is dat balans een toestand beschrijft waarin alles even zwaar is aan alle kanten zonder dat het doorslaat naar de ene of de andere kant. 

Irritatie

Weet je, het woord balans wekt irritatie op bij mij. Alsof je het niet goed doet. En eigenlijk nóóit goed doet, welke kant je ook op gaat. Balans voelt als een strenge ouder, die je keer op keer terechtwijst. Elke keuze is een keuze uit twee negatieven, te weinig of te veel. Te kort of in overvloed. 

Balans gaat wat mij betreft over het derde voorbeeld wat ik noemde, het balanceren. Dit gaat over de vaardigheid in balans te komen en te blijven. Over het opzoeken van de ‘en-en’ en niet kijken naar de ‘of-of’. Niet het een uitsluiten ten koste van het ander. Óf het opheffen van overvloed door een tekort.

Veerkracht

Je talent ontdekken, ontwikkelen en inzetten gaat ook over jezelf bijsturen en veerkracht  laten zien. Als je dat niet doet, kan je talent doorslaan in de overdrive en bestaat de kans dat je talent jouw valkuil wordt, als je niet oppast. Ook dan is er geen balans. 

Duurzaam balanceren met jouw talent(en) gaat om het in beweging blijven, luisteren en jezelf blijven aanpassen. Net zoals de natuur, zij zoekt haar eigen balans. In eb en vloed, en in de seizoenen. Ook dat gaat niet van de ene op de andere seconde, maar heeft tijd nodig. 

Ups en downs horen bij het leven. Juist in het zoeken van jouw weg hierin, kun je terugvallen op je talent. Speel, neem het niet allemaal alléén maar serieus en geniet in de zoektocht naar jouw balans!


Mijn naam is Marije Peters. En sinds begin 2020 ben ik trainer en talentcoach bij DiscoverYourTalent. Wij geloven in een samenleving waarin we allemaal vanzelfsprekend en stralend onze plek innemen. Iedereen is authentiek en voegt met unieke talenten waarde toe. Dit blog is eerder verschenen bij Discover Your Talent.