Hoe vind ik mijn Ikigai? – deel 2 van 3

Ikigai. Wat zeg je??

‘Ikigai’ is een Japans concept dat, simpel gezegd, antwoord geeft op die ene vraag ‘Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit? Het wordt ook wel HET Japanse geheim genoemd voor een lang en gelukkig leven. In het Frans wordt dit wel ‘raison d’être’ (jouw bestaansreden) genoemd.

Dat antwoord op die vraag naar jouw bestaansreden hoeft niet verheven, liefdadig of bevorderlijk voor roem en fortuin te zijn. Het is gewoon de prioriteit waar al het andere (vaak onbewust) om draait. Héctor García, auteur van het boek ‘Ikigai: het Japanse geheim van een lang en gelukkig leven’, merkt op dat het Japanners is aangeboren: “Het is iets natuurlijks – ze hebben een sterk gevoel van doelgerichtheid. Toewijding en doorzettingsvermogen is overal in Japan.”

Hoe vind ik mijn Ikigai? 

Jouw Ikigai ligt precies in het midden van de vier cirkels, zoals je in deel 1 zag:Coaching Voluit leven vol vertrouwen

Je zal dus eerst op zoek moeten naar deze vier gebieden om je Ikigai te vinden. Bijvoorbeeld door deze cirkels te vullen met steekwoorden, ideeën, plaatjes of zinnetjes die er bij passen.

  1. Dat waar je van houdt – passie, waarden : cirkel #1
  2. Dat wat de wereld nodig heeft; dat waar anderen ook baat bij hebben – missie : cirkel #2
  3. Dat waar je betaald voor kan worden – beroep : cirkel #3
  4. Dat waar je goed in bent; je talent – roeping, talent : cirkel #4


Cirkel #1

Bij je kernwaarden gaat erom wat jij belangrijk vindt en vaak ligt dat dicht tegen waar je van houdt aan. Dus het kennen van je kernwaarden, helpt je bij het ontdekken van je passie. Waarden zijn principes of overtuigingen die belangrijk worden geacht in iemands leven. Ze kunnen je helpen beslissen en prioriteren.

Om je ikigai te vinden, is het belangrijk om je waarden te begrijpen en te weten waar je voor staat. Neem de tijd om na te denken over je eigen waarden en denk na over hoe ze kunnen worden opgenomen in je werk en dagelijks leven. Zodra het duidelijk is wat belangrijk voor je is, kun je beginnen met het verkennen van de verschillende cirkels, waaronder je beroep.

Over het algemeen zijn Ikigai en waarden twee belangrijke concepten die nauw verwant zijn. Ikigai kan een krachtig hulpmiddel zijn voor het vinden van een doel in het leven en het afstemmen van iemands acties op hun waarden.

Je passie is dat wat vanzelf ontstaat op een vrije dag. Het is dat wat je opvalt en fascineert, elke dag weer. Dit kan een handeling of interesse zijn, een hobby, een klein geluksmoment. Waarden gaan over dat wat jij belangrijk vindt in je leven. Waarden helpen om richting en doel te geven. Ook je waarden worden niet in steen gebeiteld en ze kunnen in verschillende fases van je leven (mee) veranderen. Mijn tip is dan ook om ze regelmatig te checken of na te lopen.

Cirkel #2

Missie gaat over dat wat de wereld nodig heeft; dat waar anderen ook baat bij hebben. De ‘wereld’ kan je geliefde zijn, je kinderen of je collega’s. Over welke kennis je hebt of zou willen hebben. Met de juiste training kan je alles doen wat je wilt en de wereld helpen.

Cirkel #3

Beroepen zijn er in allerlei soorten. Wist je dat er zijn meer dan 1000 soorten banen in de wereld? Dus er moet echt wel een opties zijn die bij jouw Ikigai past. Het gaat niet alleen om het werk waarmee je nú je geld verdient, maar ook om waarmee je in de toekomst graag je geld zou willen verdienen.

Cirkel #4 

De laatste cirkel gaat over jouw roeping of jouw talent. Wat je goed kan, je beste vaardigheden. Als het gaat om talent, is het belangrijk om te begrijpen dat het niet alleen gaat om het hebben van een specifieke vaardigheid, maar ook om het herkennen van hoe dat talent kan worden gebruikt om een verschil te maken in de wereld. Dit is waar ikigai om de hoek komt kijken, omdat het helpt om iemands talenten te verbinden met een gevoel van doel en betekenis.

Uiteindelijk is talent alleen niet genoeg om een gevoel van doel in het leven te garanderen. Het is belangrijk om te begrijpen en te ontdekken wat de wereld nodig heeft en hoe iemands talenten kunnen worden gebruikt om een positieve impact te maken. Eigenlijk helpt ikigai om richting en doel te geven aan iemands talenten, waardoor ze kunnen worden gebruikt op een manier die echte vervulling en voldoening brengt.


Welke van deze vier cirkels vind jij moeilijkste om in te vullen?

In het volgende blog geef ik je 5 tips voor jouw Ikigai-zoektocht.


Mijn naam is Marije Peters. En sinds begin 2020 ben ik trainer en talentcoach bij DiscoverYourTalent. Wij geloven in een samenleving waarin we allemaal vanzelfsprekend en stralend onze plek innemen. Iedereen is authentiek en voegt met unieke talenten waarde toe. De concept van Ikigai past hier bijzonder goed bij.

Dit blog is eerder verschenen bij Discover Your Talent.