Systemische coaching en opstelling

Je vraag is helder of hebben we in een adviesgesprek helder gemaakt. Je wil inzicht, je wil er zelf verder mee of je wil nader kennismaken met mij, dat kan allemaal. Sparren, klankborden en weer door. 

Systemisch werk geeft een paar handvaten die je op een andere manier laten kijken naar de wereld om je heen, ‘voorbij het zichtbare’. Systemisch coachen geeft inzichten in patronen en 'dat wat er niet gezegd wordt'. 

Met behulp van systemische wetmatigheden, een (tafel-)opstellingen en Rake Vragen onderzoeken we je vraag of thema. 

Coaching Voluit leven vol vertrouwen

Systemisch werk

Systemisch werk betekent voor mij als coach systemisch waarnemen en systemische vragen stellen.

Elke groep mensen is een levend systeem. Dit systeem beschikt over een eigen bewustzijn dat vaak buiten ons bewuste waarnemen omgaat. Dit bewustzijn van het systeem zorgt ervoor dat aan bepaalde wetten wordt voldaan waardoor het systeem in balans blijft of naar een nieuw evenwicht kan zoeken.

We kijken  naar jouw context, jouw omgeving en hoe deze een rol speelt in het ontstaan en beantwoorden van levensvragen. En naar de invloed van patronen en kernwaarden.  

Binnen het systemisch denken en werken spelen bepaalde principes een belangrijke rol, de 3 basisprincipes/ wetten:

  • Binding, iedereen heeft recht op een plek in het systeem: erbij horen en uitsluiting zijn begrippen die van belang zijn. Mensen zijn voortdurend in interactie met elkaar, bewust en onbewust, en zij wisselen daarmee ook energie uit. Ze verbinden zich met elkaar en met de organisatie door het uitwisselen van deze energie.
  • Plek, alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar: de hiërarchie van een organisatie of familie, de rangorde tussen gelijken en de plek van een ander innemen zijn relevante termen. Ordening geeft zekerheid en continuïteit. Er is maar één plek voor alles en iedereen, als je daar staat (op jouw eigen plek), dan kan het stromen en voelt het moeitelozer.
  • Evenwicht in geven en nemen. En ook vertrouwen dat deze balans in evenwicht komt. 

Kenmerken:

voorbij het zichtbare

onderstroom 

systemisch kijken en werken betekent kijken naar de patronen

zicht te krijgen op de interacties met je systemen

Opstelling en Rake Vragen

Opstellingen beelden een situatie uit. De oplossing kan in zicht komen door te kijken naar een soort ‘levend schilderij’ door een opstelling in de ruimte te plaatsen of door figuren op de tafel neer te leggen. Je geeft met een opstelling jouw innerlijk beeld weer. 

Door jouw weergave van wat er speelt naar buiten te brengen, kijk je er vanuit een ander perspectief naar en kun je het vanuit verschillende invalshoeken waarnemen. Het maakt de dynamiek achter symptomen en blokkades zichtbaar. Je kan zien wat ervoor nodig is om veranderingen door te voeren en je doelen te bereiken. 


“Als je het niet belemmert, stroomt het vanzelf.” Met Rake Vragen maak je belemmeringen zichtbaar en weet je de beweging in leven en werk weer terug te brengen.

Rake Vragen zijn veel rijker dan alleen de vraag die je stelt. Dat komt doordat ze informatie raken die ver voorbij bedenken gaat. Met Rake Vragen hoef ik niet te overtuigen maar nodig ik je uit iets te onderzoeken en uit te zoomen.

Stop met hard werken om problemen op te lossen. Vooral die problemen die steeds in een andere vorm terugkomen. Zoek naar de reden waarom het probleem in kwestie een goede oplossing is. Vind wat er vast zit. 

Het effect  van systemische coaching:

Inzicht in je systemen en jouw plek. Licht schijnen op wat verborgen is. Zodat het weer kan stromen.

Ervaren waar belemmeringen zitten, herkennen van patronen en valkuilen en het zo anders kunnen doen.  

Stilstaan en bewustzijn creëren. Met vertrouwen weer op weg gaan.

Coaching Voluit leven vol vertrouwen

Aanbod

Systemisch coachen geeft inzichten in patronen en 'dat wat er niet gezegd wordt'. Met behulp van (tafel-)opstellingen en Rake Vragen onderzoeken we je vraag of thema. 

Afstand hoeft geen belemmering te zijn om je professioneel te laten coachen, (tafel-)opstellingen kunnen succesvol online plaatsvinden.


Kosten online gesprek van 60 minuten: €97,- excl. btw

Een offline gesprek van 60 minuten: €127,- excl. btw


Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Waar sta ik voor?

Voluit te leven vol vertrouwen staat voor mij voor het leven van je potentieel, zowel in je privé leven als professionele leven. Alles uit jezelf en uit het leven halen, doen waar je blij van wordt en wat past bij jouw kernwaarden.

Hoe meer ik vertrouw op mezelf en mijn eigen keuzes bewust maak, hoe blijer, veerkrachtiger en met meer vertrouwen ik me door het leven beweeg. Thuis en op het werk. Voluit leven vol vertrouwen is mijn levensmissie geworden.

Alles hoort er bij, zwart, wit en alle kleuren van de regenboog. Alles mag er zijn, hoe contrasterend ze soms ook zijn of voelen. Geen of-of, maar juist en-en: onafhankelijk en samen; aandacht voor mezelf en voor een ander; en het niet weten en vertragen én tegelijkertijd doorgaan.

Ik ga voor 1+1=3. En als dat via een out of the box route is, dan ga ik dat avontuur graag aan.

De Koru Stijl 

De Koru, de knop van de varenplant, weerspiegelt groei en ontwikkeling. Het is een punt van evenwicht tussen de chaos van verandering en beweging en de rust van alledag.

De kracht van een varenblad, dat zich elk jaar opnieuw ontvouwt op haar eigen tempo en haar eigen tijd, komt daarmee ook naar voren.

De varen is een van de oudste plantensoorten op aarde en heeft zich over de hele wereld verspreid. Ze zijn langlevend. Er zijn duizenden soorten en elke soort heeft zijn eigen uiterlijk en eigenschappen. Ze zuiveren de lucht en geven beschutting aan kleine dieren, die zich er graag in verstoppen.

Voor mij is de analogie met mensen dan snel gemaakt: ieder met haar eigenaardigheden en talenten. Vanuit je eigen kracht en verbonden met jezelf blijven groeien. Nieuwsgierig naar hoe het anders kan.

Op weg naar voluit leven vol vertrouwen.

vragen? neem contact op