Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?

Op een paar plekken op de wereld worden mensen gemiddeld ouder dan op andere plekken.

Dan Buettner noemt dit ‘blue zones’. Het Japanse eiland Okinawa is ook zo’n gebied. En een van de factoren die de vitaliteit en gezondheid van deze Japanners verklaarde, is het hebben van een doel in het leven, hun Ikigai. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven!

Weten waarom je hier bent en het kennen van iets dat de moeite waard is om voor te leven, draagt bij aan je gelukservaring en dat helpt onder andere bij je gezondheid. Ikigai is een bezigheid, hobby of werk dat je graag doet, dat jou inspireert en motiveert om te leven.

Kortom, vind je Ikigai!

Maar … Hoe kom je achter je ikigai? En wat hebben jouw talent en jouw kernwaarden hiermee te maken? In de komende serie van blogs deel ik mijn gedachten hierover vanuit het trainings- en adviesbureau DiscoverYourTalent.

Wat is Ikigai?

Het concept ikigai staat voor dat waar jij je bed voor uitkomt en waard is om voor te leven. Je omschrijf het misschien zelf snel aan anderen al jouw passie. In antwoorden, die je geeft op de vraag waar jij ‘s ochtends je bed voor uitkomt, komen 4 elementen samenkomen:

  • Dat waar je van houdt,
  • Wat de wereld nodig heeft,
  • Waarvoor je betaald kunt worden en
  • Waar je goed in bent.

 Ikigai geeft richting en betekenis aan je bestaan.

Het woord Ikigai is een samenvoeging van twee Japanse woorden: 

IKI: leven, levend en 

GAI: nut, resultaat, waarde, effect, reden

Wanneer je weet waar je gelukkig van wordt en voldoening uithaalt, kan je je dagen meer vullen met gelukkig momenten. Je kan ze zelfs toevoegen aan je dagelijkse routines. Dat geeft je leven een reden om op te staan, plezier in je werk te hebben, houden van wat je doet en meer voldoening uit je dag te halen.

Het kennen van je Ikigai geeft je geen garantie op meer geluk, zelfvertrouwen en voldoening, maar het helpt zeker! Net als een kaart je geen garantie geeft dat je niet verdwaalt, maar het je wel makkelijker maakt je weg te vinden op een nieuwe plek.

Jouw Ikigai is niet in beton gegoten

Belangrijk om je te realiseren is dat jouw Ikigai niet in beton gegoten wordt. Je hebt er niet één, die nooit meer verandert. En je hebt ook meestal niet maar één passie. Jij verandert, je ontwikkelt en groeit.

Werken vult veel van je uren van de week. Dus werk vinden dat bij je past is erg belangrijk. Kies je werk bewust en ga op een zoektocht naar je Ikigai, naar jouw reden om ’s ochtends blij je bed uit te komen.

Gun jezelf de zoektocht en geef jezelf tijd, het is een proces. Een route, zogezegd. Wees nieuwsgierig. Om werk te vinden dat past bij jou, bij jouw Ikigai, is het belangrijk om eerst te onderzoeken naar welk werk vanzelf gaat, waar je echt gemotiveerd voor bent en waar je van houdt. Daarna pas het stuk om te onderzoeken hoe je daar geld mee kan verdienen.

En, ook al is het je droombaan, er zullen vast elementen zijn die je niet zo leuk vindt. Niets is alleen maar 100% van de tijd leuk.

Mijn naam is Marije Peters. En sinds begin 2020 ben ik trainer en talentcoach bij DiscoverYourTalent. Wij geloven in een samenleving waarin we allemaal vanzelfsprekend en stralend onze plek innemen. Iedereen is authentiek en voegt met unieke talenten waarde toe. De concept van Ikigai past hier bijzonder goed bij.

Dit blog is eerder verschenen bij Discover Your Talent.