bewust kiezen
het woord 'eigenlijk' verbannen uit je hoofd
Mijn klanten
Wat mijn klanten gemeen hebben, is dat ze tijd te kort komen. Het vliegt door hun handen. Naast het gezin, de warme kring van familie en vrienden, hun werk en sportclubs blijft er weinig tijd over. Op alle aspecten van het leven willen ze het anders of meer.
De vrouwen met wie ik werk geven het leven minimaal een 7.5. Over het algemeen zijn ze best positief en tevreden met het leven. Ze weten uit eigen ervaring dat het niet altijd over rozen kan gaan en dat er gebeurtenissen zijn die hun ervaringen meer negatief kleuren. Geen reden voor ‘zware therapie’. Zo gaan ze door. Ze herkennen dat het leven al vaker op z’n kop is gezet of veranderd en denken het ook deze keer weer gewoon voor elkaar te krijgen.
Jezelf geen prioriteit geven, meer willen doen, lezen en ontspannen, dat zijn ook kenmerken van mijn klanten. Ze weten wat ze willen, maar geven dat geen prioriteit. Een burnout, dat is voor anderen, zij zijn gewoon druk. ‘Ze zijn lekker bezig’. Stress is gemaakt om op te lossen.
Ze willen leuk leven, houden van gezelligheid en besteden hun tijd niet alleen aan socials en series.
Als je je hierin herkent, dan is de kans ook groot dat je jezelf herkent in onderstaande vragen, waar ik mijn klanten mee help:
Van hollen naar stilstaan en weer naar hollen. Mijn klanten ervaren de balans tussen actie en reflectie niet meer. Het is het een òf het ander. De ervaring leert dat reflecteren op wat is geweest inzicht biedt in wat je niet meer wilt. Mijn klanten geven terug dat reflectie in combinatie met energie en inspiratie de weg vrij maakt voor nieuwe richtingen. Weg van stilstand en weinig energie.
Mijn klanten voelen dat er meer in zit dan eruit komt. Ze kunnen hun uniekheid niet altijd goed voor het voetlicht brengen. En vooral: ze willen doen wat bij hen past en hun energie daarop richten. Daar help ik hen bij. En als je veel te veel leuk vindt? Ook dat herken ik bij mijn klanten. Focus aanbrengen betekent niet dat het erg saai wordt. Doen wat je het liefste doet en waar je goed in bent, dat helpt!
Klanten vertellen dat ze zich stabieler voelen, minder uitstellen en duidelijker communiceren als ze de keuzes maken, die bij hun talenten passen. Dat zet een beweging in gang die geen energie lijkt te kosten.
Meestal herkennen klanten hun valkuilen nadat ze er weer ingetrapt zijn. Net te laat. Het eerder bewust worden dat de valkuil zich aandient en nieuwe mogelijkheden ontwikkelen om er overheen of langs te gaan, helpt ze verder.
Vaak werken mijn klanten hard en voelen ze zich voor veel verantwoordelijk. En dan voelen ze al hun energie weglekken, ze willen alles tegelijk doen. Ze ervaren chaos en weten niet wat te doen. Dan komt er een vorm van verlamming of juist nog méér doen.
Mijn klanten hebben ontdekt dat harder werken of hetzelfde blijven doen niet werkt. Ontevreden blijven met jezelf, dat helpt ook niet. Ook gaten opvullen of meer bordjes omhoog houden is het niet. Dat is meer een vorm van symptomen bestrijden dan een echte oplossing. En het kost zoveel energie. Die kunnen ze beter in zichzelf te steken. Daar knappen ze van meteen van op.
Dit kan je goed
Je houdt alle ballen in de lucht. Je voelt je verantwoordelijk en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Je staat klaar voor iedereen.
Je geniet van kleine dingen, een mooie quote en een wandeling met een vriendin. Je zoekt naar ervaringen en belevenissen om het leven mee te kleuren. Liever een gezellige avond met vrienden dan een dure nieuwe jurk.
Je zet door en je gaat door. Je geeft niet op. Je verstouwt veel werk en bent daar trots op.
Hier heb je last van
Het leven overkomt je en vliegt door je handen. Je hebt geen tijd voor vrijwilligerswerk, je zou wat vaker ‘niets’ willen doen en tegelijkertijd heb je stapels tijdschriften en boeken ongelezen liggen. Je hebt steeds vaker een ontevreden gevoel dat ‘het nooit af is’.
Je leeft met de handrem er op. Je voelt dat je sommige dingen anders wil, anders wil aanpakken of andere beslissingen wil nemen. Maar het voelt te groot om aan te gaan en te onzeker. Wat gaat er nou eigenlijk helemaal mis? Het loopt best soepel allemaal.
Je past je aan en je zorgt voor anderen. Je wekelijkse sportuurtje is echt tijd voor jezelf, maar de overige uren staan in dienst van anderen. Eigenlijk wil je, net als vroeger, de wereld zien en de wereld laten zien. Ervaringen opdoen en leven. Meer dan de dagelijkse sleur.
Je wil niet weer opbranden, dat ken je, van meer dichter bij dan je zelf wil toegeven. De nieuwe jij had het allemaal anders bedacht en toch voelt het alsof er niets van terecht is gekomen. Je slaapt best ok, je bent best happy. Maar die gewenste time-freeze, waarin je echt even helemaal niets meer hoeft, die is toch wel zeer gewenst.
En waarom lukt het je niet? Je bent sterk en hebt de touwtjes in handen. Alles loopt gesmeerd, dan moet dit toch ook lukken? Je hebt geleerd je aan te passen en te zorgen. Je voelt dat er meer is. Je weet dat je het anders wil doen en toch lukt het niet. Waarom lukt dit niet met nog harder werken?
“Je laat een ander (mij dus) in absolute waarde. ‘Wat er ook gebeurt, alles is goed, jij mag kiezen’, dat gevoel geef je mij. Je maakt het lichter voor mij”
“Marije kan aan de teugels trekken door kritisch relevante vragen te stellen. Daardoor ontstaat de benodigde vertraging en reflectie.”
Dit wil je graag
In de tegenwoordige ‘vuca-tijden’ (lees als vluchtig, onvoorspelbaar, complex en ambigue) helpt het om veerkrachtig te zijn en effectiever met uitdagingen om te gaan. Meer veerkracht zodat het je in de hectiek van het leven stapje voor stapje wél lukt.
En dat doet ieder op haar eigen manier. Het vraagt van je om met vallen en opstaan te groeien. Om te reflecteren op je eigen mindset, gedachten en acties. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe minder diep je valt en hoe sneller je weer ‘on track’ bent.
Het vraagt moed om te groeien en om te reflecteren. Om de grote en kleine dingen in het leven beter aan te kunnen. Groeien, ervaren, vallen en weer opstaan.
“It is not the strongest of the species that survives, it is the one that is the most adaptable to change”
Charles Darwin.
Veerkracht is het menselijk vermogen om op een gezonde manier om te gaan met moeilijke of stressvolle situaties. Steviger staan, meer wendbaar zijn en terug te veren. Kunnen meestromen met veranderingen en heftige emoties.
De balans te blijven houden tussen accepteren en de touwtjes in handen nemen en houden. De balans vinden tussen vragen hebben en het niet weten en mogelijkheden ervaren om stappen te zetten.
Je zoekt antwoorden:
Waar sta ik voor?
Voluit te leven vol vertrouwen staat voor mij voor het leven van je potentieel, zowel in je privé leven als professionele leven. Alles uit jezelf en uit het leven halen, doen waar je blij van wordt en wat past bij jouw kernwaarden.
Hoe meer ik vertrouw op mezelf en mijn eigen keuzes bewust maak, hoe blijer, veerkrachtiger en met meer vertrouwen ik me door het leven beweeg. Thuis en op het werk. Ik ga voor 1+1=3. En als dat via een out of the box route is, dan ga ik dat avontuur graag aan. Voluit leven vol vertrouwen is mijn levensmissie geworden.
Alles hoort er bij, zwart, wit en alle kleuren van de regenboog. Alles mag er zijn, hoe contrasterend ze soms ook zijn of voelen. Geen of-of, maar juist en-en: onafhankelijk en samen; aandacht voor mezelf en voor een ander; en het niet weten en vertragen én tegelijkertijd doorgaan.
Ik ga voor 1+1=3. En als dat via een out of the box route is, dan ga ik dat avontuur graag aan.