Wat zeg jij als er naar jouw talent gevraagd wordt?

En daar zit je dan, in een digitaal sollicitatiegesprek, net jasje aan, haren gekamd en je sloffen aan je voeten onder het bureau. Je hebt je voorbereid, je weet wat je sterke en minder sterke kanten zijn. En je weet ook hoe je die minder sterke kanten kan ombuigen tot iets goeds. ‘Kat in het bakkie’, denk je nog. “Wat is jouw talent?”, vraagt je mogelijk nieuwe collega. En je valt stil, je hersenen maken ondertussen overuren: talent? Weet ik veel, is dat hetzelfde als mijn sterke punten? Wat zal ik hier op antwoorden?…

Wat is talent?

De definities van talent zijn talrijk: begaafdheid, aanleg, gave. Van Dale, Google en Wikipedia staan er vol mee.

Sommige mensen weten zichzelf heel goed te verkopen en noemen zo vijf punten op waar ze goed in zijn of waarvan zij denken dat het hun talent is. Andere mensen vinden het lastig te benoemen wat ze echt goed kunnen, laat staan het benoemen van een talent.
Talenten zijn gekoppeld aan je drijfveer, je motivatie die je van nature hebt. En je drijfveren beïnvloeden je keuzes, bewust of onbewust.

Een van de redenen dat je het moeilijk vindt om te benoemen waar je goed in bent, is dat je vaak je eigen talent heel erg ‘normaal’ vindt. ‘Dat kan toch iedereen?!’. En juist dáár gaat het om, om het gemak, om de moeiteloosheid waarmee je dingen doet.

Wat levert moeiteloosheid je op?

Als dingen moeiteloos gaan. Je makkelijk je doel bereikt, en je precies voldoende uitdaging hebt om het afwisselend en leuk te houden. (maar niet te veel om gefrustreerd te raken). Dan zit je in een ‘flow’. Dan stijg je uit boven je eigen kunnen én krijg je vaak nieuwe inzichten.

Hoe kom ik achter mijn talent?

Er zijn een hele hoop manieren om achter je talent te komen. Door bijvoorbeeld onze workshop ‘Ontdek je talent’ te volgen. Na deze workshop ga je in ieder geval de deur uit met jouw talent omschreven in een (werk)woord én een handvat om de eerste stappen te nemen om je talent nog meer te ontwikkelen of in te zetten.

Om nu toch niet stil te zitten, kun je jezelf alvast de volgende vragen stellen:

  • Wat gaat er vanzelf?
  • Wanneer ervaar je flow?
  • Wanneer vergeet je de tijd?

Terug naar je sollicitatiegesprek. Het voelt alsof de tijd heeft stilgestaan, maar er zijn slechts een paar seconden voorbij.  “Wat is jouw talent?”, de vraag wordt herhaald. “Wat mij makkelijk afgaat, is dat ik om kan gaan met stress. Onder druk komen er allerlei vragen in mijn hoofd en dan koppel ik die aan elkaar om tot een goed antwoord te komen. Voor mij komen mijn sterke punten voort uit dat talent”.

En jij, wat gaat er bij jou moeiteloos?
Wanneer zit jij in een lekkere flow?

Of heb jij misschien een tip voor de lezer van dit blog? Schrijf jouw antwoord hieronder in het commentaarveld. Ik ben benieuwd!