De Koru Stijl

voluit leven vol vertrouwen

bewust kiezen

het woord 'eigenlijk' verbannen uit je hoofd

van betekenis zijn

meer zingeving en inspiratie ervaren in je leven

groeien en ontwikkelen

ruimte en tijd voor jezelf maken en jezelf op #1 zetten

Wie ben ik?

Marije Peters, ik ben midden 40 en ik woon in Bussum. Getrouwd met Maurice, een grafisch ontwerper, en bonusmoeder van Samira. Coachen en trainen zat er al vroeg in, al wist ik dat nog niet. Van een 'vooroploper' met een grote mond en een groot hart, naar een stille en teruggetrokken puber. 

Als bijna tweejarige  liep ik -als blij ei- met de armen wijd in een overvolle Kalverstraat te glimlachen en riep ik uit “allemaal mensen”. Het leven lachte me toe. Jaren later, na een verhuizing naar de andere kant van het land moest ik opnieuw beginnen en dat wat oud was, werkte niet meer.

Terugkijkend was dat van eerste grote momenten in mijn leven waarin ik mijn veerkracht heb leren ontwikkelen. Ik was 10, dus de veerkracht heb ik niet zo bewust ervaren. Wat ik ervaren heb, is dat veranderen aanpassing betekent. En dat ik daarin mezelf een beetje kwijt raakte, ik paste mezelf te veel aan. Een nieuwe school, nieuwe vrienden en een andere manier van leren. Op dat moment werd ‘hoe kan het ook anders’ niet zo gewaardeerd. Ezelsbruggetjes die ik van de oude school meenam waren verboden en het moest op manier X. Om geen buitenbeentje te willen zijn, paste ik me aan.

Nu kan ik dat zien. Nu weet ik dat ik van een leider naar een volger ging. En daar is niets mis mee. Wanneer volg ik, wie volg ik en waarom? En wanneer leid ik? En eigenlijk ook, wanneer lijd ik? Mijn kern, mijn eigen potentieel is af en toe wat meer afgeschermd geweest, verborgen zelfs. En dat is niet veerkrachtig, dat is angst.

Veerkracht gaat voor mij over opstaan als het niet lukt, soms een stapje terug doen, maar nooit je eigen potentieel uit het oog verliezen. Beseffen dat het soms minder gaat of minder snel en dat accepteren. Van daaruit ook positief blijven en verder kijken.

Mijn talent

Mijn talent is reflecterend. Ja ook reflecteren, dus nadenken over, laten bezinken en beschouwen. Maar die ‘d’ op het einde, die staat voor mij voor de meer actieve vorm van reflecteren, namelijk het direct gebruiken. Ik kan in verschillende situaties aanvoelen en bedenken wat er nodig is, wat een ander nodig heeft en dat teruggeven. Dus spiegelen, zogezegd.

Eigenlijk vond ik dat heel normaal, dat ik vaak een geslaagd verjaardagskadootje kocht of dat ik op het juiste moment iemand belde om te vragen hoe het ging. Of door net de vraag te stellen die naar de zere plek wijst. Maar het blijkt dat niet iedereen dat kan.

In mijn werk gebruik ik dit talent om een ander verder te helpen. Soms door samen na te denken over opties en soms door tips en advies te geven. Ook dat is uitproberen, ervaren en aanvoelen. Kijken wat passend is in welke situatie. Ik heb altijd oog voor een ander en voor wat iemand goed kan. Daarmee creëer ik graag een win-win situatie. 

Vroeger wilde ik dokter en vrachtwagenchauffeur worden. Dokter om het onderzoeken, analyseren en met mensen werken. En vrachtwagenchauffeur enerzijds voor het reizen, het onderweg zijn en nieuwe plekken ontdekken. Anderzijds, omdat ik het zo’n gaaf gevoel vond als ‘het stroomde op de weg’: als iedereen op tijd naar links of rechts beweegt kan de flow van het rijden iedereen bereiken. Het proces stroomlijnen, zodat iedereen makkelijker aan zichzelf kan denken en bij zichzelf kan zijn, dat is een win-win voor mij.

Mijn zoektocht in het leven ging over keuzes maken: wat wil ík dan? Hoe geef ik mijn eigen onafhankelijkheid vorm? Wanneer voelt kiezen voor mezelf niet als ‘tegen een ander’ ? Een brede achtergrond met de studie (organisatie-) psychologie is een goede keuze gebleken. Te zware problematiek is niet iets waar ik de hele tijd mee bezig wil zijn. De positieve psychologie vind ik beter bij mij  passen. Dat kan gezien worden als een uitbreiding op traditionele psychologie en kijkt juist naar sterke punten, naar het positieve.

In mijn werkende leven heb ik verschillende functies gehad en veel cursussen en opleidingen gedaan (LinkedIn), dat vind ik leuk en inspirerend. Het coachen en adviseren van managers en begeleiden van medewerkers loopt als een rode draad door mijn ervaring heen. 

Ik houd van afwisseling. Mijn rugzak zit vol met mooie theorieën, handige tips en suggesties uit verschillende hoeken. En ik houd er van om dat te delen met anderen. Er is genoeg voor iedereen.

dit ben ik ook

Wijze lessen en Hollandse nuchterheid. Leermeesters en rebelse vrouwen.

Frisse wind op mijn gezicht,  buitenlucht en bankhangend een serie kijken. 

Voorpret na het plannen en spontane inspiratie uit verschillende hoeken.

 voluit leven vol vertrouwen

In de tegenwoordige ‘vuca-tijden’ (lees als vluchtig, onvoorspelbaar, complex en ambigue) helpt het om veerkrachtig te zijn en effectiever met uitdagingen om te kunnen gaan. Meer veerkracht zodat het je in de hectiek van het leven stapje voor stapje wél lukt.


En dat doet ieder op haar eigen manier. Het vraagt van je om met vallen en opstaan te groeien. Om te reflecteren op je eigen mindset, gedachten en acties. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe minder diep je valt en hoe sneller je weer ‘on track’ bent.


Het vraagt moed om te groeien en om te reflecteren. Om de grote en kleine dingen in het leven beter aan te kunnen. Groeien, ervaren, vallen en weer opstaan.


“It is not the strongest of the species that survives, 

it is the one that is the most adaptable to change”    - Charles Darwin

Veerkracht is het menselijk vermogen om op een gezonde manier om te gaan met moeilijke of stressvolle situaties. Steviger staan, meer wendbaar zijn en terugveren. Kunnen meestromen met veranderingen en heftige emoties.

De balans te blijven houden tussen accepteren en de touwtjes in handen nemen en houden. De balans vinden tussen vragen hebben en het niet weten en mogelijkheden ervaren om stappen te zetten.

Wat kan je aan je gedrag en denkpatronen veranderen om effectiever met uitdagingen om te gaan? Welke mentale handigheid heb je nodig ? Hoe blijf je weg van volhouden en doorgaan?

Veerkracht:

leven in plaats van geleefd worden
zelfverzekerd
op eigen kracht en tempo
bewust kiezen
jezelf op #1 zetten

Welke eerste stap kun je nu zetten?

Wil je overleggen of ik je kan helpen je veerkracht te vergroten? 

Je bent welkom voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek. Ik denk graag met je mee. 

Bel of app me op  06-143 589 42,  stuur een mail naar marije@dekorustijl.nl of klik op de button hieronder. 


In het gesprek leren we elkaar beter kennen, verhelderen we je vraag en als ik denk dat ik je kan helpen zal ik je ook vertellen hoe. 


Of download het ebook over Talent of Veerkracht om tips te krijgen en mij ook beter te leren kennen.

De Koru Stijl 

De Koru, de knop van de varenplant, weerspiegelt groei en ontwikkeling. Het symboliseert de manier waarop het leven zowel verandert als hetzelfde blijft. Het is een punt van evenwicht tussen de chaos van verandering en beweging en de rust van alledag.

De kracht van een varenblad, dat zich elk jaar opnieuw ontwikkelt op haar eigen tempo en haar eigen tijd, komt daarmee ook naar voren.

De varen is een van de oudste plantensoorten op aarde en heeft zich over de hele wereld verspreid. Ze zijn langlevend. Er zijn duizenden soorten en elke soort heeft zijn eigen uiterlijk en eigenschappen. Ze zuiveren de lucht en geven beschutting aan kleine dieren, die zich er graag in verstoppen.

Voor mij is de analogie met mensen dan snel gemaakt: ieder met haar eigenaardigheden en talenten. Vanuit je eigen kracht en verbonden met jezelf blijven groeien. Nieuwsgierig naar hoe het anders kan.

Op weg naar voluit leven vol vertrouwen.

Waar sta en ga ik voor?

Door je veerkracht te vergroten ruimte ervaren om voluit te leven vol vertrouwen. Ik geloof dat veerkracht binnen ieders handbereik ligt. Ik geloof dat ik naast je kan staan, zodat jij jouw veerkracht en talent, maar ook je valkuilen en uitdagingen, kan zien.

Hoe meer ik vertrouw op mezelf en mijn eigen keuzes bewust maak, hoe veerkrachtiger ik me door het leven beweeg. Thuis en op het werk. Ik ga voor 1+1=3. En als dat via een out of the box route is, dan ga ik dat avontuur graag aan. Voluit leven vol vertrouwen is mijn levensmissie geworden.

Alles hoort er bij, zwart, wit en alle kleuren van de regenboog. Alles mag er zijn, hoe contrasterend ze soms ook zijn of voelen. Geen of-of, maar juist en-en: onafhankelijk en samen; aandacht voor mezelf en voor een ander; en het niet weten en vertragen én tegelijkertijd doorgaan.

Inzicht in je dilemma of vraagstuk geeft je een handvat voor de toekomst. Dit bewustzijn leidt tot keuzemogelijkheden. En dat geeft jou je onafhankelijkheid. Jij maakt jouw keuzes. Jij bepaalt welke weg je loopt.

Door te onderzoeken welke elementen een rol spelen in jouw vraagstuk krijg je helderheid, waardoor de weg naar jouw oplossing zichtbaar wordt. Dan kan je een keuze maken. Dat noem ik vormgeven aan persoonlijke kracht.

Je bent het meest gemotiveerd, effectief én succesvol wanneer je doet wat het dichtst bij jouw ware aard, bij jouw natuurlijke vermogen ligt. Vanuit jouw talent benader je belemmeringen op een manier dat ze verdwijnen. Ik geloof in je eigen oplossende vermogen. Jij weet het beste wat goed voor je is.

Ik help je orde te scheppen in de chaos van je gedachtes. Ik laat je mogelijkheden zien, ook al weet je zelf nog niet eens goed wat je exacte vraag is. Ik loop een stukje met je mee laat je zien dat voluit leven vol vertrouwen ook voor jou mogelijk is.

Testimonials

“Je bent initiatiefrijk en deelt kennis, inzichten en informatie waarmee je mij vaak op weg helpt en geïnspireerd maakt.”

“Marije geeft me de ruimte voor het eigen proces en zorgt ook voor meedenken en nuanceren.  Dat doe je respectvol, mijn gedachten en denkbeelden nuanceren. Je bent oordeelloos aanwezig.”
“Marije durft vanuit intuïtie zaken te benoemen”