Veerkracht, afgestemd op jouw natuur – nu lukt het wel!

Veerkracht, afgestemd op jouw natuur - nu lukt het wel! 

Meer veerkracht zodat het je in de hectiek van het leven stapje voor stapje wél lukt.

In de tegenwoordige ‘vuca-tijden’ (vertaald als vluchtig, onvoorspelbaar, complex en ambigue) helpt het om veerkrachtig te zijn en effectiever met uitdagingen om te gaan. 

En dat doet ieder op haar eigen manier. Het vraagt van je om met vallen en opstaan te groeien. Om te reflecteren op je eigen mindset, gedachten en acties. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe minder diep je valt en hoe sneller je weer ‘on track’ bent.

Het vraagt moed om te groeien en om te reflecteren. Om de grote en kleine dingen in het leven beter aan te kunnen. Groeien, ervaren, vallen en weer opstaan.

It is not the strongest of the species that survives, it is the one that is the most adaptable to change

Charles Darwin.

Veerkracht is het menselijk vermogen om op een gezonde manier om te gaan met moeilijke of stressvolle situaties. Steviger staan, meer wendbaar zijn en terug te veren. Kunnen meestromen met veranderingen en heftige emoties.

De balans te blijven houden tussen accepteren en de touwtjes in handen nemen en houden. De balans vinden tussen vragen hebben en het niet weten en mogelijkheden ervaren om stappen te zetten.

De natuur is een plek waar je de rust van binnen kunt voelen, waar je je zintuigen wakker maakt en je je geïnspireerd voelt. Te midden van chaos en kalmte, een natuurlijke manier van zijn.

De natuur en de elementen dienen als inspiratiebron en als leidraad. Eb en vloed, de seizoenen, het komt en het gaat.  Omarm de natuurlijke ritmes en weet dat er voor alles een tijd is. En die tijd komt lang niet altijd op het moment dat je het verwacht. Beweeg mee op de golven van het leven.  Steeds opnieuw de keuze maken wat jij belangrijk vindt, wat werkelijk betekenis heeft voor jou. Een zelfverzekerd, vervuld leven leiden in harmonie met de natuur betekent het omarmen van de vier elementen in jezelf: aarde, lucht, vuur en water. Elk met een eigen invloed.

Get lost in nature and find yourself 


Zoals je eerder hebt kunnen lezen, sta en ga ik voor ‘Voluit te leven vol vertrouwen’. Dat staat voor mij voor het leven van je potentieel, zowel in je privé leven als professionele leven. Alles uit jezelf en uit het leven halen, doen waar je blij van wordt en wat past bij jouw kernwaarden.

Hoe meer ik vertrouw op mezelf en mijn eigen keuzes bewust maak, hoe blijer, veerkrachtiger en met meer vertrouwen ik me door het leven beweeg. Thuis en op het werk.

Maar hoe ontwikkel je meer veerkracht? En wat helpt dan juist niet? Het antwoord hierop is persoonlijk en kan voor iedereen anders zijn.

Een paar algemene factoren zijn er wel:

⏸️Remmende factoren:

  1. Gebrek aan zelfzorg, zeker in tijden van drukte. Bijvoorbeeld slaapgebrek en gebrek aan bewegen.
  2. Gebrek aan ondersteuning en psychologische veiligheid op de werkplek. Bijvoorbeeld het niet vrijelijk kunnen uiten van ideeën, het stellen van vragen of het maken van fouten.
  3. Druk en eisen. Bijvoorbeeld het gevoel hebben geen nee te kunnen zeggen.
  4. Zorgen en gebrek aan zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld door de focus op negatieve aspecten.

🌿Deze factoren verbeteren het vermogen om veerkrachtig te zijn: 

  1. Sociale steun, dat zorgt voor o.a. perspectief, zelfvertrouwen en lachen.
  2. Gezonde levensstijl, o.a. voeding en bewegen.
  3. Zelfbewustzijn. Jezelf kennen en je triggers herkennen.
  4. Zingeving en betekenis in je leven en werk ervaren.

 

=> Welke factoren herken jij?

Juist omdat het algemene factoren zijn, helpt het je in te zoomen op je eigen situatie. Waar sta je, wat werkt er wel en niet en hoe ga je het vormgeven?

 Er zijn vele onderzoeken en onderzoekers actief op het gebeid van veerkracht. Deze opsomming komt via Zircon & Be Talent.