Heb je het geduld om troebel water met rust te laten totdat het vanzelf weer helder wordt?”  - Een wijze les van Lao Tse
 

Niets doen kan namelijk ook iets opleveren, ook al voelt dat vaak heel ongemakkelijk. Zeker als je gewend bent hard te werken, aan te staan en op te lossen. Actiemodus.

In het boek 'Dat stemmetje in je hoofd' van Mo Gawdat heeft hij het over doelbewuste aandacht. Je brein doet wat hij opgedragen krijgt en het gaat er om dat jij de baas bent.

Als jij zorgt voor doelbewuste aandacht, dan zal je brein je niet overstelpen met allerlei gedachten en emoties die vooral bedoeld zijn om je veilig te houden. Deze veiligheid was lang geleden van levensbelang en helpt ons nu nog als je bijvoorbeeld een brandlucht ruikt. Dan is snel handelen van belang.

In het algemeen is de bedoelde veiligheid van je brein overdreven en zorgt die voor standaard oplossingen (in plaats van creatief) en houdt die groei en nieuwe dingen tegen. Versnel of vertraag je brein, maar laat het niet doelloos dwalen is het advies van Mo Gawdat.

Doelbewuste aandacht is een term die je kan vergelijken met mindfulness, ‘een waardevolle gewoonte die jou en je brein helpt beter in het nu te leven en niet te verdwalen in je eigen gedachten’.

Alternatief
In het boek staat een aantal goeie alternatieven voor stilzitten op een kussentje, iets wat voor veel harde werkers heel lastig is. Oefen dit alternatief 5 minuten per dag voor 3 weken en je zou zo maar een nieuwe gewoonte aangeleerd kunnen hebben.

Observeer de fysieke wereld en ga specifiek op zoek naar specifieke dingen. Het start met “brein was je maar hier” hardop te zeggen om je brein er bewust bij te betrekken en zeg dan waar je wil dat je brein zich op focust.

“brein, …. “ :
• Zoek naar alle witte (blauwe, rode, ..) dingen in de kamer
• Vertel me welke 10 mensen ik als laatste heb ontmoet
• Tel terug van 163
• Laat mijn wijsvinger 2 minuten ritmisch tikken
• Lees deze zin letter voor letter achterstevoren
• Over hoeveel dagen ben ik jarig?
• Tel bloemen aan deze struik

Zelf ga ik als ik ’s ochtends buitenloop blaadjes tellen aan een boom, even stilstaan en tellen. Met de herfst in zicht, wordt dat wellicht steeds makkelijker 😊

Welke ga jij uitproberen?