Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?

Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?

Vorig jaar heb ik een aantal keer meegedaan aan de Hellweek van Meetings in the Sun. Een week waarin je aan de hand van dagthema's de beste versie van jezelf bent. Je verlegt je grenzen en doorbreekt je routines. Het is gebaseerd op het gedachtengoed van Erik Bertrand Larssen, een Noorse mental coach.

Je verdiept je in de thema's, zoals gewoontes, buiten je comfortzone gaan en kwalitatieve rust nemen. Je staat vroeg op, gebruikt geen socials en media, eet gezond en beweegt.

Wat hebben die Hellweken mij gebracht? In het kort komt het hier op neer:

  • Met dagthema’s en een andere routine ervaren ‘hoe het ook anders kan’
  • Je kan zoveel meer doen dan je zelf denkt en je hebt ook niet altijd minimaal 6u slaap nodig om productief te kunnen zijn
  • Inspiratie om dingen anders te bekijken
  • De positieve energie van de groep om mee te doen en net die stap(pen) extra wel te zetten
  • Inzicht in welke ritme van de dag, van de week geeft me de beste combinatie van energie en rust?
  • Het belang van kwalitatieve rust in plaats van ‘lanterfanten’

 Wat het me ook heeft laten zien is dat ik zoveel onbewuste gedachtes, gewoontes en routine heb, die best eens anders bekeken mogen worden. Brengen ze me nog wat ik nodig heb? Brengen ze me iets of houden ze me tegen?

Ik was bijvoorbeeld reuze verbaasd dat er nog mensen instapten terwijl we al begonnen waren. Mijn mindset was “je geeft je op, je betaalt netjes en je bereid je voor”. Maar was er nou werkelijk iets mis mee om zondagavond te besluiten dat je maandagochtend om 5uur opstaat en meedoet? Nee, natuurlijk niet. Je hebt inspiratie en je doet mee, je springt in het diepe. Zo kan het ook. Go with the flow.

Mindset

Je mindset is de manier waarop je denkt over en kijkt naar jezelf. Onder andere Carol S. Dweck heeft jarenlang onderzoek gedaan naar mindset en zij heeft daarin de twee denkkaders ontdekt: een groei en een fixed mindset. Waarbij je ze kan zien als twee uitersten op een continuüm. Wanneer je geconfronteerd wordt met uitdagingen, klein en groot, komt jouw mindset om de hoek kijken.

 ➡️ Heb jij een groei mindset of een fixed mindset?

Een fixed mindset gaat er vanuit dat je geboren bent met bepaalde capaciteiten of competenties. Je gelooft dat jouw eigenschappen vaststaan en niet kunnen veranderen. Met een groeimindset heb je de overtuiging dat je kan groeien en veranderen. Je kan je ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen. Hoe meer je jezelf uitdaagt, hoe meer je groeit.


De Hellweken gingen voor mij over het ontwikkelen van mijn groeimindset. Met focus en aandacht nieuwe inzichten en routines ervaren om daarna te bekijken hoe ik mezelf kan veranderen, wat mij en mijn doelen het beste helpt. Hoe ik een blijer mens word.

Ik ben er van overtuigd dat deze inzichten me hebben geholpen op mijn pad naar het ondernemerschap. Naar het aandurven van nieuwe dingen, naar het ontdekken van ongebaande paden, naar het nieuwsgierig zijn naar hoe het anders kan.

 ➡️ Wat kan het jou opleveren? Wat staat er op jouw bucketlist? En wat kan je vandaag doen om je dichter bij die droom te brengen?